1 Kasım 2013 Cuma
Neyi Ne ile Nasıl Yemeli
Özellikle toplum olarak o kadar yanlış beslenmeye alışmışız ki, bu yanlış alışkanlıklarımızı değiştirmeye teşebbüs bile etmiyoruz.
Ülkemizde iki tip yemek yeme alışkalığı var. Birincisi yemek sofrasından iki saatte kalkamayan insanlarınki! "Hadiii tatlılar da geldi!" Hah bir o eksikti, gelsin bakalım. "Oturun oturun daha meyve yiyeceğiz..." Eee sonra? Sonra gelsin uyuklama hali, gelsin gaz ve şişkinlik, gelsin kabızlık, gelsin nefes darlığı... Gelsin de gelsin. İkinci tip ise, hottiri yemek yeme tipi. Yemek genelde beş dakika içinde tüketilir, lokmalar bütün yutularak. Sonuç, aynı.
Hayatımızın kalanını sağlıklı bireyler olarak geçirmek istiyor muyuz? Bir kırk elli yıl sonrasını görmek istiyor muyuz? Şişkinliklerden kurtulmak? Kabızlık, ishal, mide yanmaları, aşırı kilo alımı, aşırı zayıflık... Gerçekten istiyorsanız yazımın devamını okuyun. Ha eğer bunu isteyip istemediğinizden emin değilseniz, yiyin gitsin. Can boğazdan gelir, gitti yer de belli zaten.
Gerçekten isteyen canım arkadaşlarım, kurtuluş mücadelemizi başlatmaya hazır mısınız? Yapmanız gereken şeyleri maddeler halinde sıralayacağım şimdi:
* Yemeğe salata veya çorba ile başlayın. Böylece midenizi bu hafif besinlerle kısmen doldurursunuz, ve aç gözlülüğünüz en aza iner.
* Midenize bir öğünde en fazla 3 su bardağı kadar besin göndermelisiniz. Porsiyonlarınızı buna göre belirleyin (1 bardak kadar salatanızı 1/2 bardak sayabilirsiniz) Midenin dolu hacmi boş hacminin 2/3 ü kadar olmalıdır ki sindirim işlemini layığı ile yapabilsin.
* Vücudunuzun bir biyolojik saati olduğunu hatırlayın ve 3 ana öğününüzün saatlerini belirleyin. Bu saatlerde +1 -1 oynama olması sorun yaratmaz. Bu saatin önemi şudur: Beyin, o saatte besin geleceğine alıştığı için sindirim işlemini o saatlerde başlatır ve daha aktif olur. Hazım kolaylığı sağlar.
* En önemli maddelerden biri de besin çeşitliliği. Bir öğünde 2 çeşit besin almaya gayretedin. Bu salata ile 3 çeşit olabilir. Yani, aynı anda, çorba, salata ve bir tabak yemek yiyebilirsiniz. Ama ek olarak bir tabak da farklı çeşit yemek yemek sindirimi zorlaştırır. Bırakın gereken enzim gerekeni az ve öz olarak sindirsin.
* Sindirimin ağzınızda başladığını unutmayın. Yapacağınız her fazladan çiğneme hareketi hazmı o denli kolaylaştırır. Pişmiş karbonhidratlar ağızda amilaz enzimi ile hidrolize olduğu için özellikle, ekmek, makarna ve pirinç gibi gıdaları ağzınızda kaybolana dek tutun.
* Aslında su sindirim için gerekli olsa da, midenin asidik ortamını seyrelttiği için yemekle birlikte fazla tüketilmemeli. Çünkü yalnız HCl (mide asidi) ile sindirilen besinlerin olduğunu unutmayın. Midenizin diğer 1 bardaklık bölümünü suya ayırın. Bu yardımcıdır. Daha fazlasını yemekten bir saat kadar sonra dilediğiniz kadar tüketebilirsiniz. Yemekle birlikte bir bardak su dışında bir içecek tüketmenizi "Ben tavsiye etmiyorum, besinlerle alınan fazla sıvılar mideyi yorar ve sindirimi zorlaştırır.".
*Özellikle brokoli, maksimum 3 dakika haşlanmalıdır. İmkan varsa tüm sebzelerin buharda haşlanması daha zengin beslenmenize olanak sağlar. Haftada 3 defadan fazla brokoli tüketmeyin.
Bu temel ve müthiş önemli bilgilerden sonra, neleri birlikte tüketip, neleri tüketmememiz hakkında bir fikir sahibi olalım.
Karbonhidratlar ve yağlar sindirildiğinde açığa çıkan monomerlerin emilimi için yine yağlar gereklidir. Yemeklerinizde çok az yağ kullanmayı bırakın. Ölçüsünde sıvıyağlar tercih edin. En faydalısı zeytinyağıdır. Yağda kavurma işlemini bırakın. Ya da çok kısa tutun. Zaten suda pişecektir besinler. Tereyağı da oldukça faydalıdır. Yemekleriniz suyu kaynarken bir tatlı kaşığı kadar ekleyebilirsiniz.
Meyve şekerinin yanına en çok yakışan şey yoğurttur. Tatlı kriziniz geldiğinde bir kase yoğurda iki çorba kaşığı pekmez katıp yiyebilirsiniz. Ya da ara öğünlerde açlığı dindirmesi için bir kase yoğurtla birlikte bir posalı meyve tüketebilirsiniz.
Yağlı tohumlar ve kuruyemişler son derece faydalı ve besleyici besinlerdir. Keten tohumu, fındık, ceviz, badem ve benzeri besinleri, kuru meyvelerle tüketirseniz, hem zengin vitamin ve minaralle donatılmış olursunuz, hem kalp sağlığınızı korursunuz, hem de beyninizin ihtiyacı olan saf glukozu sağlarsınız.
Nohut, mercimek ve fasülye gibi yüksek lifli gıdalarla pirinç tüketmenizde sakınca yoktur. Bu gıdaları pişirmeden en az 6 saat suda bekletmeye özen göstermeniz gerekiyor. Yoksa şişkinlik kaçınılmaz olur.
Zeytinyağlı sebze yemeklerini, tüm besin çeşitleri ile tüketebilirsiniz. Yalnız birini seçmeniz gerekiyor sadece. Örneğin bir porsiyon zeytinyağlı enginar ile bir porsiyon pilav, ya da üç adet köfte. Sebzeler, genellikle hazımsızlığa sebep olmazlar.
Mükemmel atıştırmalıklar:
* Bir avuç kuruyemiş (fındık, ceviz, badem vs. yalnız biri) ile bir tutam kuru üzüm veya 3 kuru kayısı, veya iki kuru incir.
* Bir kase yoğurt / bir çorba kaşığı keten tohumu + 1 çay kaşığı karabiber (mideniz sorunsuz ise)
* Bir adet posalı meyve ve bir kase yoğurt
* Bir kare bitter çikolata ve bir çay bardağı süt (çikolata ile süt daima birlikte tüketilmeli. metabolizma hızlandırıcı etki yapar. günde bir kare bitter yemek, diyetin parçası olabilir)
Sağlıklı yarınlar dilerim...
Yorumcuklarınızı bekliyorum :)
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder